Logo chemomed - www.chemomer.ro
 
 
Fracturi - mic ghid de urgenta
 
 

Tipuri de fracturi

Principala impartire a lor este in functie de aspectul pielii – daca pielea este intacta fracturile sunt denumite inchise iar cand pielea este sectionata (intr-unul sau mai multe puncte) de fragmente osoase iar pericolul de infectie este mare in acest caz.
Un tip special de fractura este fractura in lemn verde specifica copiilor. La ei oasele fiind mult mai elastice chiar la forte mari (loviri importante, caderi de la inaltime de cativa metri) osul nu se rupe ci apare o fisura de-a lungul lui.
O alta impartire a fracturilor este in fractura simpla (cand osul rupandu-se intr-un singur loc rezulta doar doua segmente si fractura cominutiva (cand prin ruperea lui exista trei sau mai multe segmente).

Semne de fractura

Desi nu exista certitudine pana cand nu avem rezultatul examenului radiologic (referindu-ne la fracturile inchise) totusi exista cateva semne care va pot conduce la ideaa ca ati suferit o fractura:
  • Cand un os se rupe se aude un zgomot specific asemanator cu un trosnet
  • Membrul respectiv se scurteaza
  • La locul fracturii pot exista mici fragmente ce se misca independent si pe care le putem simti la palpare
  • Exista un spasm muscular in jurul fracturii (muschii se contracteaza pentru a compensa efectul produs de fractura)
  • Durerea poate fi de intensitate medie sau mare (depinde de zona afectata si de tipul fracturii; desi poate parea paradoxal exista entorse grave mai dureroase decat anumite tipuri de fracture)
  • Nu va mai puteti controla anumite miscari care implica segmentul afectat.
  • Pielea se tumefiaza si se umfla progresiv la scurt timp dupa producerea accidentului
  • Pielea este perforata si se vad fragmente de os doar in cazul fracturilor deschise

Ce facem?

Orice suspiciune de fractura trebuie imobilizata cu atele (mai mult sau mai putin artizanale) care trebuie sa “prinda” articulatiile de deasupra si dedesubtul leziunii. De asemenea trebuie sa avem mare grija ca la fracturile deschise sa evitam la maximum contaminarea plagii cu pamant sau alte posibile surse de infectie.
Obligatoriu trebuie sa ne prezentam apoi la cea mai apropiata unitate spitaliceasca cu Camera de Garda Ortopedie-Traumatologie.

Ce face specialistul ortoped?

Dupa ce va va examina atent, medicul ortoped va solicita efectuarea a cel putin doua radiografii pentru a sti cu certitudine tipul leziunii osoase suferite. Osul are calitatea de a se vindeca singur intr-un timp relativ scurt insa fara interventia medicului ortoped exista riscul de a se vindeca in pozitie vicioasa. Medicul poate reusi realinierea oaselor fara interventie chirurgicala (reductia fracturii). Astfel, ortopedul se asigura ca osul este “pus la loc” inainte de a incepe vindecarea (“sudarea” capetelor rupte).
 Pentru a se conferi timpul necesar acestei vindecari segmentul lezat se imobilizeaza in aparat gipsat pe o perioada ce poate varia de la 21 la 60 de zile. In toata aceasta perioada este bine sa nu uitam de exercitii in sensul ca daca de exemplu antebratul este imobilizat in gips trebuie sa utilizam zilnic mana in diverse exercitii.

Putem ajuge la operatie?

Exista cinci mari  situatii in care se opteaza pentru interventie chirurgicala. Acestea sunt:
  1. fracturile deschise
  2. situatiile in care sansa ca osul sa se reface este minima (exemplul tipic fracturile de col femoral la persoanele in varsta)
  3. fractura este instabila si necesita fixare cu ajutorul unor materiale speciale 
  4. fracturile care nu au permis reductia 
  5. fracturile care au inceput deja sa se vindece dar intr-o pozitie vicioasa (incorecta)

RETINETI!

In caz de suspiciune de fractura controlul clinic orthopedic si paraclinic radiologic sunt imposibil de ocolit. In functie de rezultatul acestora exista doua mari tipuri de rezolvari medicale ori reductie si imobilizare ulterioara in aparat gipsat ori interventie chirurgicala.
Dr. Alin Popescu
Medic specialist medicina sportiva
Medic coordonator F.R.Rugby
Medic lot national rugby seniori
                    

 
  comenteaza articolul   Imprima articola
 
 
 
 
Cosul dvs.(0)
Comenzi telefonice
021 332 7102
021 332 7164
 
Produse recomandate
 
ELASTOPLAST- Bandaje adezive elastice
Pret: 31,55 RON
Detalii
ARTICARE COLD PACK- Pachet rece instant
Pret: 8,14 RON
Detalii
TENSOPLAST SPORT - Bandaje elastice adezive Tensoplast
Pret: 22,07 RON
Detalii
 
 
Iveron Soft