Logo chemomed - www.chemomer.ro
 
 
Entorsa de glezna
 
 
Cea mai obisnuita (frecventa) accidentare la nivelul gleznei o reprezinta entorsa de glezna care poate consta in intinderi ligamentare sau rupturi microscopice sau complete ale ligamentelor. Prin umare reprezinta o leziune capsulo-ligamentara data de o miscare fortata, anormala.

Entorsa de glezna poate aparea in orice sport si este asociata cel mai frecvent cu sporturile de contact si de echipa care includ sarituri sau schimbari bruste de directie. Un procent de aproximativ 35% dintre toate accidentarile survenite in timpul meciurilorsi antrenamentelor de baschet, volei, fotbal si handbal este  reprezentat de  entorsa de glezna. Un istoric de accidentari la nivelul gleznei creste riscul unei noi entorse de glezna.

Clasificarea entorselor

Se clasifica in trei grade si anume:
  • gradul I - leziuni microscopice la nivel ligamentar de rupere sau intindere
  • gradul II - rupere macroscopica incompletaa ligamentului respective
  • gradul III – leziune completa a ligamentului
Clinic:
  • apare durerea, impotenta functionala (imposibilitatea folosirii normale a zonei respective), edem
  • fara semne de instabilitate articulara
In entorsa de gradul II apare si un hematom care se traduce la suprafata prin echimoza si pot sa apara semne de instabilitate articulara (pacientul simte ca articulatia “ii fuge”, “ii scapa”.)

In entorsa de gradul III - pe langa semnele clinice descrise mai sus, apare in mod sigur instabilitatea articulara  care poate determina foarte usor luxatia.           

Mecanismul principal de producere: 70%-80% dintre accidentarile la nivelul gleznei sunt porduse prin inversie- cand  piciorul este in flexie plantara si in supinatie. Inversia duce la rupturi sau intinderi ale complexului ligamentar lateral in urmatoarea ordine, de la cel mai slab la cel mai puternic: ligamentul talofibular anterior, ligamentul calcaneo-fibular si ligamentul talofibular posterior.

In ceea ce priveste examinarea clinica, se poate spune ca echimoza si edemul la nivelul gleznei sunt corelate cu severitatea entorsei. Palparea ariilor de maxima durere ajuta la depistarea ligamentului accidentat.. Pentru completarea diagnosticului , o evaluare completa trebuie sa includa palparea tendonului, al bazei celui de al cincilea metatarsian, a regiunii proximale a fibulei si a maleolei mediale si laterale, pentru a exclude alte diagnostice posibile.

Tratamentul entorselor

Princiipiile generale de tratament cuprind acronimul RICE-care semnifica R rest-repaus, I-ice-gheata local aplicata cate 20 minute de 3-5 ori pe zi, pana cand dispare edemul, C-compresie, E-elevation-ridicarea  membrului inferior si medicatie analgetica cum ar fi acetaminofen sau AINS antiinflamatoare nesteroidiene, care pot ajuta in managementul durerii si al reducerii inflamatiei.

In entorsele de gradul I:
- imediat dupa producerea incidentului pentru indepartarea imediata a durerii se poate folosi Articare Cold Spray
  • mobilizarea gleznei in bandaj elastic in forma cifrei “8”.
  • punga cu gheata Articare Cold Pack sau Physiopack (care se tine la congelator aproximativ 2 ore la temperature de – 15 grade Celsius.) pentru reducerea edemului local
  • tratament antiinflamator nesteroidian local si general
  • limitarea activitatii sportivului.
  • uneori infiltratii cu xilina la locul dureros (pentru durere dar si pentru diminuarea edemului , deoarece in entorsa apare acidoza metabolica, metabolismul vireaza dinspre aerob spre anaerob, apare acidul lactic ducand la cresterea acidozei locale, scaderea ph-ului excita receptorii  ducand la persistarea edemului inca 5-7 zile). Astfel, anestezia locala reduce aceste manifestari.
In entorsele de gradul II: alaturi de masurile de mai sus care includ:
  • gheata local
  • tratament antalgic si antiinflamator
  • in acest tip de entorse se foloseste cu mare success imobilizarea prin strapping cu ajutorul Strappalului.
Uneori se foloseste cizma gipsata timp de 4 saptamani

In enorsele de gradul III: - cu instabilitate constanta, tratamentul este cel chirurgical cu sutura ligamentara.

Pentru prevenirea accidentarilor gleznei la sportivi, mai ales la cei care au mai avut entorse de diferite grade in antecedente  si care prezinta un risc crescut pentru o noua reaccidentare, se foloseste imobilizarea functionala cu Tensoplast sau strapping cu Strappal.

Dr.Laura Margareta Bara
Medic medicina sportiva




                                                                                                                        
 
  comenteaza articolul   Imprima articola
 
 
 
 
Cosul dvs.(0)
Comenzi telefonice
021 332 7102
021 332 7164
 
Produse recomandate
 
ARTICARE COLD SPRAY - Aerosol pentru racire instanta
Pret: 39,78 RON
Detalii
ARTICARE COLD PACK- Pachet rece instant
Pret: 8,14 RON
Detalii
STRAPPAL- Banda rigida imobilizatoare cu oxid de zinc hipoalergenic. Banda pentru tape / strap
Pret: 8,56 RON
Detalii
 
 
Iveron Soft