Logo chemomed - www.chemomer.ro
 
 
Despre contuzii
 
 
Contuziile regiunilor articulare (genunchi, cot, umar, sold )se intalnesc frecvent ca rezultat al unui traumatism direct prin cadere, strivire sau lovire cu un corp contondent. Daca forta de actiune traumatica se exercita oblic, tangential, leziunea partilor moi va fi mai intinsa dar mai usoara, insa daca va actiona perpendicular leziunea va fi mai profunda , mai grava si localizata.

Contuzia caracterizata prin leziuni ale formatiunilor anatomice profunde, fara leziuni tegumentare, cel mult cu prezenta unor escoriatii, poate fi : usoara (spontan, reversibila) sau grava (leziuni profunde). Cea superficiala include: echimoza, hematomul, seromul, iar cea profunda cuprinde contuzia musculara, ruptura musculara, aponevrotica, tendinoasa, capsulo-ligamentara.

Clinic se pot pune in evidenta sufuziuni sanguine ale partlior moi(echimoza), hematomul, hemartroza(sange in articulatie), durere, jena functionala, cu limitarea miscarilor articulare, edem.

Echimoza
- forma cea mai simpla de contuzie superficiala, urmare cel mai adesea a unui traumatism moderat, este rezultatul leziunilor capilare la nivelul locului de actiune. Daca apare imediat in urma traumatismului indica o leziune superficiala , daca insa apare tardiv devine expresia unei leziuni mai profunde.

Hematomul - este rezultatul unui tramatism mai intens prin ruperea unor vase de calibru mai mare in interiorul tesuturilor contuzionate. El poate fi superficial (subcutanat) sau profound, cand sangele revarsat  poate difuza liber intre tesuturi, dand nastere hematomului difuz, sau poate fi circumscris.

Seromul traumatic
(revarsatul sero-limfatic Morel-Lavalee) este o acumulare de lichid seros prin actiunea tangentiala a traumatismului care da nastere unei miscari de forfecare a tegumentelor pe planul sbiacent, de care se decoleaza producand leziuni ale vaselor limfatice. In spatiul creat se formeaza o colectie seroasa cuunele caracteristici clinice particulare care o deosebesc de hematom, se prezinta ca o tumoare moale, turtita, care la palpare nu produce crepitatii.

Contuziile musculare sunt de cele mai multe ori subestimate, fiind trecute frecvent cu vederea.  In contuziile musculare usoare-pacientul prezinta edem la nivelul muschiului si durere cu o usoara limitare a miscarilor articulatiilor deasupra si dedesubtul leziunii musculare.Tratamentul consta in : aplicarea de pungi de gheata Articare Cold pack sau Physiopack, stimulare electrica transcutanata a nervului, stretching muscular, unguente care contin heparina si compresie cu Elastoplast sau Sensoplast.

In contuziile musculare moderate-apare de asemenea edem, durere si limitarea miscarilor in articulatiile subiacente si supraiacente si de obicei apare si un spasm muscular. Tratamentul include terapia descrisa mai sus ., alaturi de o imobilizare cu ajutorul Strapalului sau Elastoplastului intr-o pozitie de stretching.

In contuziile musculare severe (profunde)-edemul apare edem masiv, cu echimoza , hematom. Tratamentul presupune de asemenea gheata Articare Cold Pack sau Physiopack, unguente care contin heparina , imobilizare provizorie cu Elastoplast, Tensoplast sau chiar strapping cu Strappal-acestea fiind necesare pentru hemostaza.

Dr.Laura Margareta Bara
Medic medcina sportiva
 
  comenteaza articolul   Imprima articola
 
 
 
 
Cosul dvs.(0)
Comenzi telefonice
021 332 7102
021 332 7164
 
Produse recomandate
 
TENSOPLAST SPORT - Bandaje elastice adezive Tensoplast
Pret: 22,07 RON
Detalii
STRAPPAL- Banda rigida imobilizatoare cu oxid de zinc hipoalergenic. Banda pentru tape / strap
Pret: 8,56 RON
Detalii
ARTICARE COLD PACK- Pachet rece instant
Pret: 8,14 RON
Detalii
 
 
Iveron Soft